Forum Hirsutyzm Strona Główna FAQ Użytkownicy Szukaj Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj Rejestracja
Hirsutyzm
Forum poświęcone osobom zmagajacym sie z hirsutyzmem oraz wszystkim tym, którzy chcieliby im pomóc...
 Prolaktyna po MTC Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Abia
Zabłąkany/a



Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 2 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Śro 21:13, 03 Cze 2009 Powrót do góry

Witam,
otrzymałam dzisiaj wyniki badań hormonów i... troche się zaniepokoiłam. Ale może zacznę od początku. Mam 29 lat. Przez 8 ostatnich lat brałam pigułki antykoncepcyjne (najpierw Diane 35 przez kilka lat, pozniej Cilest). W październiku 2008 odstawiłam je na dobre i po 2 miesiącach zaczęły mi wypadac włosy... BARDZO. Powiązalam to z odstawieniem pigułek i postanowilam potwierdzic to u mojej ginekolog. Zanim jednak sie do niej dostalam (minal ok miesiac) zaczelam brac Silice i wlosy przestaly juz tak wypadac i zaczely odrastac.
Pani doktor skierowala mnie na badania hormonow: PRL na czczo, PRL po MTC, TSH, Progesteron, Testosteron i DHEA-S.

DHEA-S: 63,56 ug/dl norma: 35 - 430
Testosteron: 0,100 ng/ml norma: 0,06 - 0,82
Progesteron: 17,23 ng/ml
TSH: 2,220 ulU/mL norma: 0,27 - 4,2
Prolaktyna na czczo: 265 lU/ml norma: 40 - 530
Prolaktyna po MTC: 4706 lU/ml

Jak mi powiedziala moja pani ginekolog - wszystkie wyniki w normie oprocz tej prolaktyny po MTC. Dostalam z miejsca Bromergon. Wykupilam i jak przeczytalam w ulotce o skutkach ubocznych to zaczelam sie zastanawiac dlaczego dostalam tak silny lek??? Okres mam regularny, co prawda troche dlugi - 7-8 dni ale bez wiekszych dolegliwosci. Jesli chodzi o ZNP to jest to czasami wieksze lub mniejsze rozdraznienie i nic poza tym. Pani doktor powiazala ten skok prolaktyny po MTC ze stresami - ostatnio rzeczywiscie mam troche sytuacji stresowych - ale zeby az tak??? Prosze o rade, pomoc, cokolwiek. Nie wiem co mam robic a jeszcze bardziej przeraza mnie mysl ze to moze byc cos z przysadka mozgowa....


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Monika25
Zabłąkany/a



Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 6 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta
PostWysłany: Śro 15:01, 18 Maj 2011 Powrót do góry

Ja miałam wynik prolaktyny 100 a po obciążeniu 3600 i nie dostałam żadnego leczenia mimo, że mam nie regularny okres. Lekarz powiedział że jak pierwszy wynik nie jest przy górnej granicy to nie ma się czym martwić a to powiedział znany w Krakowie ginekolog- endokrynolog. Nie masz nic z przysadką, po prostu niektórzy tak mają i nie ma się czym martwić. Zazwyczaj wysoka prolaktyna po MTC jest wynikiem przyjmowania przez długi czas leków ktore ją podnosiły lub stresem. Nie martw się, najlepiej bedzie jak pójdziesz do endo- gin lub endo bo taki zwykły gin nic o tym nie wie.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)