Forum Hirsutyzm Strona Główna FAQ Użytkownicy Szukaj Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj Rejestracja
Hirsutyzm
Forum poświęcone osobom zmagajacym sie z hirsutyzmem oraz wszystkim tym, którzy chcieliby im pomóc...
 O tym jak chciałabym w końcu znaleźć odpowiedź Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Everafter
Zabłąkany/a



Dołączył: 14 Paź 2018
Posty: 5 Przeczytał: 21 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Nie 17:20, 14 Paź 2018 Powrót do góry

Cześć wszystkim! Z tego co widzę forum nie jest już jakoś bardzo aktywnie, ale mam nadzieję, że ktoś jednak to przeczyta. Potrzebuję pogadać z kimś, kto przechodzi przez coś podobnego.

Mam 21 lat. Moim problemem oczywiście są włosy. Te na ciele, których jest zdecydowanie za dużo, jak i te na głowie, które w porównaniu do całej reszty są co najmniej rozczarowujące.

Problematyczne miejsca to oczywiście wąsik, brzuch (od dołu, praktycznie aż do miejsca między piersiami), brwi, wokół sutków i między pośladkami. O moich włochatych nogach nie wspomnę, bo są po prostu włochate Razz Nie jest to może nic ekstremalnego, bo w większości może nie są to jakieś ciemne włosiska, ale zdecydowanie je widać i naprawdę źle się z nimi czuję.

Dodam może że mam też lekkie problemy z cerą, szybko przetłuszczają mi się włosy, pocę się trochę za bardzo, no i mój okres jest nie do końca regularny (czasami jest to co 20 dni, czasami nawet 40; ale przynajmniej się pojawia). Mam też lekką niedowagę. Moja mama od zawsze powtarzała mi, że przesadzam i że to nie jest nic nienormalnego. I głównie dlatego nigdy nie robiłam nic konkretnego w tym kierunku. Ale ostatnio postanowiłam, że to koniec.

Z moim włosowym problemem zgłosiłam się do znajomej pani endokrynolog (a właściwie to zapytałam o to przy okazji spotkania jej gdzieś na mieście, bo jak wiemy kolejki do specjalistów są długie :'D). Powiedziała mi, które badania mam zrobić i kazała przynieść jej wyniki. Wyniki były następujące (robione w drugiej fazie cyklu, zakres referencyjny podany w kwadratowch nawiasach):

Cytat:

TSH (L69) - 1,510 mIU/L [0,270 — 4,200]

Siarczan 'dehydroepiandrostendionu (DHEA-S) (K27) - 259,60 µg/dl [148,00—407,00]

Testosteron (O41) - 0,55 ng/ml [0,06 — 0,82]

Prolaktyna (PRL) (N59) - 505,7 uIU/ml [102,0 — 496,0]

Progesteron (N55) - 0,43 ng/ml
[faza folikularna: 0,2 - 1,5
faza owulacyjna: 0,8 - 3,0
faza lutealna: 1,7 - 27,0
po menopauzie: 0,1 - 0,8]



Jej wniosek był jeden: nic ci nie jest, ale jesteś trochę za chuda. (Wniosek oczywiście po przejrzeniu wyników, nie po jakimś wywiadzie czy obejrzeniu mnie). Ale taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje. Chcę konkretów, a nie bezużytecznych rad typu "przytyj". Jadam normlanie, nie umim tak po prostu sobie przytyć. W każdym razie...COŚ musi być przecież nie tak, prawda? Nawet jeżeli wyniki na to nie wskazują, to przecież musi być jakaś inna przyczyna? Dlatego też piszę tutaj. Chcę zapytać, co Waszym zdaniem powinnam zrobić. Szukać innego endokrynologa, który okaże trochę więcej zainteresowania? Czy może rzeczywiście nic mi nie jest, a ja tylko przesadzam i wymyślam problemy?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź! c:

Przy okazji chciałabym bardzo podziękować za to forum. Dzięki niemu czuję się w tym wszystkim trochę mniej samotna <3


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Antiope
Ekspert



Dołączył: 01 Maj 2012
Posty: 569 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pyrlandia
Płeć: Kobieta
PostWysłany: Pon 21:48, 15 Paź 2018 Powrót do góry

Hej, miałaś robione USG brzucha? Bo to w sumie jedno z podstawowych badań. Niepokoi mnie podwyższona prolaktyna. Też zawsze miałam lekko pow. normy i szukali u mnie dziury w całym, a tutaj wyszło PCOS. Jedno z podstawowych schorzeń musiał stwierdzić endokrynolog, który za wizytę bierze 400 zł, bo banda oszołomów na NFZ nie potrafiła Wink
Waga może mieć niewielkie znaczenie, mam znajome z problemami hormonalnymi, które są większe i takie z niedowagą. Miałam znajomego z niedoczynnością tarczycy, który miał sporą niedowagę.
Poza tym takie wyrywkowo zbadane hormony niewiele mogą powiedzieć... Ale cóż, mnie tak diagnozowali do 18 r.ż., a prawidłowe leczenie miałam wdrożone w wieku 23 lat. Niestety o 5-6 lat za późno, bo na początku miałam jeszcze jeden jajnik zdrowy a teraz obydwa z cystami...

Życzę Ci wytrwałości. Czasem trzeba dłuższych poszukiwań zanim trafisz na senswnego lekarza.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Everafter
Zabłąkany/a



Dołączył: 14 Paź 2018
Posty: 5 Przeczytał: 21 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Wto 9:59, 16 Paź 2018 Powrót do góry

Dzięki za odpowiedź! Nie miałam jeszcze USG brzucha. A jeżeli chodzi o PCOS, to nawet zasugerowałam to wspomnianej pani doktor, ale ona stwierdziła, że to niemożliwe właśnie przez moją niedowagę. Ja wiem, że chudzi ludzie też mogą mieć PCOS, no ale z panią doktor wykłócać się nie będę. Poszukam w takim raze kogoś innego. Wink Przynajmniej mam już jakieś wyniki, które mogę pokazać.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Antiope
Ekspert



Dołączył: 01 Maj 2012
Posty: 569 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pyrlandia
Płeć: Kobieta
PostWysłany: Wto 19:10, 23 Paź 2018 Powrót do góry

Moja bliska znajoma ma niedowagę i silne PCOS, także szukaj innego lekarza Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Everafter
Zabłąkany/a



Dołączył: 14 Paź 2018
Posty: 5 Przeczytał: 21 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Wto 20:45, 23 Paź 2018 Powrót do góry

Umówiłam się już na wizytę do pani doktor, która była nawet gdzieś tu na forum polecana. Wizyta za miesiąc, zobaczymy co będzie. Wink
Możesz mi powiedzieć na ile leczenie tego jest skuteczne? To znaczy na ile można zaleczyć te objawy, bo z tego co do tej pory wyczytałam, to same jajniki można mniej więcej doprowadzić do porządku, ale jak z całą resztą? Po przeczytaniu innych postow tutaj nie liczę, że mi te wszystkie włosy teraz magicznie wypadną (chociaż mogłyby Razz), ale czy na przykład będzie to miało jakiś zauważalny wpływ na pocenie się albo przetłuszczanie się włosów?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Antiope
Ekspert



Dołączył: 01 Maj 2012
Posty: 569 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pyrlandia
Płeć: Kobieta
PostWysłany: Wto 23:08, 30 Paź 2018 Powrót do góry

Metformina spowalnia odrost włosów. Nie jest ich mniej, ale wolniej rosną, co jest na plus. Antykoncepcyjne zatrzymują rozwój choroby - PCOS się nie pogłębia - zatrzymanie choroby jest ważne, bo im jest się starszą tym trudniej zajść w ciążę, gdyż objawy nasilają się (co raz więcej cyst). Co do włosów i cery - mnie bardzo pomogło odstawienie dużej ilości mięsa i nabiału. Włosy ze spokojem myję co drugi dzień (dawniej codziennie), trudny do okiełznania trądzik zniknął i została cera mieszana/wrażliwa - zmiana nastąpiła przed wdrożeniem leczenia, ze 2-3 lata wcześniej. Czytałam, że dobrze jest w ogóle odstawić nabiał i gluten, a mięso spożywać lepszej jakości. Ja mięsa i nabiału jem mało, z tym glutenem to w sumie nie wiem, ale przy chorobach autoimmunologicznych niektórzy widzą różnicę. Niedawno kupiłam książkę "Jak wyleczyć PCOS w 21 dni" - w 100% skuteczności nie wierzę, ale może dowiem się czegoś ciekawgo Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Niewidzialna
Przywiązany/a



Dołączył: 23 Sie 2014
Posty: 95 Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Sob 9:23, 03 Lis 2018 Powrót do góry

Hej, myślę, że badania testosteronu możesz powtórzyć (ja badałam w złym okresie, kiedy miałam depresję, brak libido) i testosteron mi wyszedł wtedy w normie. Kilka miesięcy później zrobiłam ponownie i wyszło, że jednak 2x za duży. Dodałabym do tych badań androstendion.
Poza tym na pewno muszą Ci zrobić dopochwowe badanie USG. Ja miałam dwa razy wcześniej robione zwykłe, brzuszne - na którym wszystko wyglądało w porządku.
Poza tym waga nic nie mówi - jak byłam szczupła też miałam problem z włosami, jak przytyłam to ten problem po prostu się nasilił.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Everafter
Zabłąkany/a



Dołączył: 14 Paź 2018
Posty: 5 Przeczytał: 21 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Śro 22:06, 21 Lis 2018 Powrót do góry

Dzięki za wszystkie odpowiedz!

Taki mały update ode mnie:
Byłam na wizycie, pani potwierdzła że jest ten hirsutyzm, chociaż w bardzo łagodnej formie (<8 punktów). Bardziej zmartwiły ją te nieregularne okresy i moja niedowaga. Powiedziała że te zaburzenia mogą być przez nią spowodowane. Zrobiła mi USG tarczycy, która wyszła w porządku. Zleciła też więcej badań krwi, które zrobiłam już dzisiaj. Wyszło mi podwyższone LH, kortyzol i ponownie prolaktyna. Do tego niedobór witaminy D. Wciąż czekam na dwa wyniki i na 20 dzień cyklu, żeby powtórzyć progesteron. Zobaczymy co z tego będzie. Razz

EDIT: 17 - OH progesteron również trochę podwyższony. :/


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Everafter dnia Pon 22:48, 26 Lis 2018, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
jeżyk
Wytrwały/a



Dołączył: 02 Wrz 2017
Posty: 23 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Sob 3:54, 01 Gru 2018 Powrót do góry

Meta może ale nie musi spowalniać porostu (jeśli w jakiś sposób na włosy podziała to tylko w sytuacji jeśli jest to spowodowane np szalejącą insuliną) i dostać ją możesz tylko jeśli masz problem z cukrami/insuliną (jednocześnie z metą trzeba pilnować B12 i potasu i zazwyczaj suplementować) przy czym dieta odpowiednia dla związanych z tym schorzeń (o ile któreś masz) + ruch, który nie jest zbyt wysiłkowy (kortyzol do góry - insulina do góry) jest konieczna bo sama meta guzik zrobi Wink

Badałaś glukozę i insulinę na czczo i po obciążeniu?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez jeżyk dnia Sob 3:56, 01 Gru 2018, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
Everafter
Zabłąkany/a



Dołączył: 14 Paź 2018
Posty: 5 Przeczytał: 21 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Sob 18:08, 01 Gru 2018 Powrót do góry

Nie badałam i chyba na razie z badaniami ograniczę się do tych, które mam zlecone, bo i tak już sporo to wszystko kosztowało. Może się okaże, że i tak będę musiała zbadać. ._.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
jeżyk
Wytrwały/a



Dołączył: 02 Wrz 2017
Posty: 23 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Nie 1:52, 02 Gru 2018 Powrót do góry

Możesz za jakiś czas (badanie na czczo możesz kiedy chcesz ale to po obciążeniu wymaga skierowania). Tymczasem możesz wprowadzić dietę z niskim IG (są grupy na fb) nawet jeśli nie masz problemów z cukrami to i tak bardzo dobrze wpływa na organizm i tutejsze problwmy (brak wad tej diety). Generalnie dobrze jest raz w roku sobie zbadać te glukozę i insulinę bo jednak dośc sporo ludzi ogólnie ma z tym problem a nawet o tym nie wie *do czasu*, a skutki są niefajne.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez jeżyk dnia Nie 1:52, 02 Gru 2018, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)