Forum Hirsutyzm Strona Główna FAQ Użytkownicy Szukaj Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj Rejestracja
Hirsutyzm
Forum poświęcone osobom zmagajacym sie z hirsutyzmem oraz wszystkim tym, którzy chcieliby im pomóc...
 Czy komuś udało się to zwalczyć? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
paulina.w
Zabłąkany/a



Dołączył: 06 Kwi 2015
Posty: 7 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Wto 13:10, 07 Kwi 2015 Powrót do góry

Witam, czy tak w ogóle udało się którejś z Was wyleczyć z tej okropnej choroby, czy leczenie przyniosło jakieś rezultaty? Moje owłosienie nie jest ciemne(oczywiście poza nogami, bikini-które jest dla mnie istnym horrorem oraz pachami) ale moje całe ciało pokryte jest jasnymi włoskami różnej długości. Najgorzej jest na brzuchu, pośladkach i dolnej części pleców Sad Testosteron mam w normie, także progesteron czy prolaktynę. Jednak podwyższony androstendion kiedy wynik w normie wynosi 0,30-3,30 to ja mam 3,59 oraz DHEA 1,30-9,80 u mnie 10,23. Wydaje mi się, że pogorszenie nastąpiło wraz z odstawieniem leków na niedoczynność tarczycy (brałam Letrox 0,25). Pani ginekolog patrząc na moje owłosienie i trądzik nie powiedziała mi, że to hirsutyzm. Dostałam mnóstwo ziółek, przepisała Spironol 0,25 oraz Castagnus i witaminę B6 a na moje pytanie czy włoski wypadną odpowiedziała, że tak. Dlatego od razu mnie to zastanowiło bo wiem że chyba trochę minęła się z prawdą...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
zalamana93
Ekspert



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 1765 Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta
PostWysłany: Wto 16:24, 07 Kwi 2015 Powrót do góry

Ja leczę się od ponad 3 lat i nie udało mi się ani na chwilę wyregulować hormonów, cały czas mam je podwyższone (sporo więcej niż Ty) i już nic z tym nie robię, bo to walka z wiatrakami, przynajmniej w moim przypadku.
Miałaś sprawdzany testosteron wolny i 17- OH progesteron? Jak z miesiączkami? Co wyszło na USG?
No cóż, fajnie by było gdyby spełniło się porzekadło Twojej lekarki Wink Nie, te włosy same nie wypadną. Leczenie może sprawić, że obecne włosy będą odrastać wolniej, będą jaśniejsze, ale nie znikną. To może sprawić tylko laser, ale może nie będę znowu się rozpisywać na ten temat, bo mnie posądzicie o jakąś współpracę z salonem kosmetycznym Razz U mnie owłosienie na ciele (bo twarz traktuję laserem) trochę się zahamowało w pewnym momencie, ale generalnie szału nie ma, z tym, że ja już przestałam porównywać co kilka dni ile mam nowych włosów Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
iwona
Zabłąkany/a



Dołączył: 03 Wrz 2016
Posty: 4 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Sob 9:45, 03 Wrz 2016 Powrót do góry

Dzień dobry
Jestem kosmetologiem zajmuję się elektroepilacją nadmiernego owłosienia od wielu lat. Zupełną likwidację włosów osiąga się na trwale przy uregulowanych hormonach i cierpliwości. Zabiegi na początku są częste- co 14-20 dni, potem odstępy pomiędzy zabiegami wydłuża się.
serdecznie pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
grinch
Zabłąkany/a



Dołączył: 29 Cze 2016
Posty: 4 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lublin
PostWysłany: Śro 9:32, 07 Wrz 2016 Powrót do góry

Leczenie samo w sobie rzadko kiedy jest skuteczne. Raczej można zmniejszyć objawy lub usuwać owłosienie na bieżąco np. laserowo.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Dzwoneczek
Zdesperowany/a



Dołączył: 09 Sty 2011
Posty: 71 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Nie 0:51, 09 Paź 2016 Powrót do góry

Tak. Laser (z prawdziwego zdarzenia, zadne IPL) na cialo i elektroliza na twarz (u doswiadczonego elektrologa, ktory czuje igle). No chyba, ze dla kogos pieniadze nie sa problemem, wtedy elektroliza na wszystko, bo usuwa wszystkie wlosy, nawet te jasne.
A ulga jest niewyobrazalna. Ludzie, ktorzy nigdy nie mieli takiego problemu nie zrozumieja jak taka przypadlosc potrafi ograniczac.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Esperanza
Moderator



Dołączył: 17 Sie 2008
Posty: 3169 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Nie 8:33, 09 Paź 2016 Powrót do góry

Strasznie żałuję że nie stać mnie na tę elektrolizę. To dla mnie wydatek nie do przeskoczenia, a tyle by ułatwił... Sad


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
spec
Zabłąkany/a



Dołączył: 04 Lis 2016
Posty: 4 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Pią 12:27, 16 Gru 2016 Powrót do góry

Fakt, profesjonalny laser w dobrej klinice medycyny estetycznej potrafi zdziałać wiele w tej chorobie, mi pomógł i efekty są super, niestety to niebagatelny koszt i nie każdy może sobie na to pozwolić.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Niewidzialna
Przywiązany/a



Dołączył: 23 Sie 2014
Posty: 75 Przeczytał: 13 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Wto 22:21, 28 Lut 2017 Powrót do góry

paulina.w napisał:
Witam, czy tak w ogóle udało się którejś z Was wyleczyć z tej okropnej choroby, czy leczenie przyniosło jakieś rezultaty? Moje owłosienie nie jest ciemne(oczywiście poza nogami, bikini-które jest dla mnie istnym horrorem oraz pachami) ale moje całe ciało pokryte jest jasnymi włoskami różnej długości. Najgorzej jest na brzuchu, pośladkach i dolnej części pleców Sad Testosteron mam w normie, także progesteron czy prolaktynę. Jednak podwyższony androstendion kiedy wynik w normie wynosi 0,30-3,30 to ja mam 3,59 oraz DHEA 1,30-9,80 u mnie 10,23. Wydaje mi się, że pogorszenie nastąpiło wraz z odstawieniem leków na niedoczynność tarczycy (brałam Letrox 0,25). Pani ginekolog patrząc na moje owłosienie i trądzik nie powiedziała mi, że to hirsutyzm. Dostałam mnóstwo ziółek, przepisała Spironol 0,25 oraz Castagnus i witaminę B6 a na moje pytanie czy włoski wypadną odpowiedziała, że tak. Dlatego od razu mnie to zastanowiło bo wiem że chyba trochę minęła się z prawdą...


Tego chyba wyleczyć się nie da, jedynie zaleczać całe życie, ale są różne przyczyny, jeśli hirsutyzm idiopatyczny to najlepiej zainwestować w laser - no tylko ceny są jakie są, kogoś z atypowym owłosieniem uderzy to mocno po kieszeni.

Ja nie znam przyczyny swojego stanu, ale zbieram się co raz bardziej z wizytą u specjalisty, w każdym razie miałam okres, kiedy stosowałam tabletki anty i wtedy problemu u mnie nie było - włosy miałam chyba tylko w "pożądanych" miejscach. No tylko co z tego - nie mogę brać tabletek 40 lat.

Myślę osobiście, że zdrowy tryb życia i utrzymywanie swoich hormonów w normie też na pewno pomoże. Ja miałam okresy w życiu kiedy włosy rosły jak szalone i takie, kiedy praktycznie nie rosły, aż się sama dziwiłam co się dzieje. No i jak pisały wcześniej dziewczyny - włoski nie wypadną, trzeba je usunąć i dopiero te kolejne, odrastające mogą być słabsze, mniej widoczne, zanikać.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
grana81
Zabłąkany/a



Dołączył: 02 Lip 2017
Posty: 1 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Nie 20:36, 02 Lip 2017 Powrót do góry

Czesc Smile
Lecze sie niedlugo, bo trzy miesiace.
Diana, spironol 100 i androcur oto moje menu przepisane przez endo.
Chcialabym napisac, ze zauwazam poprawe, wlosy nie przetluszczaja sie tak strasznie, tradzik ustal, a cera zrobila sie ladniejsza, juz tak sie nie swiece. Jezeli chodzi o wlosy a mam je na brodzie i trocge na szyi, to zauwazylam zmiane. Mialam tendencje do wrastania wloskow, a slady po wydlubywaniu wlosow peseta byly bardzo widoczne. Nieciekawy widok. Teraz wygladam......normalnie.wloski sa ciensze, bo mislam twarde czarne wlosy, a teraz sa delikatniejsze i jasniejsze. Dodam tylko ze sie gole, musialam sie przelamac, cHociaz obiecalam sobie, ze nigdy tego nie zrobie, ale nie poradzilam sobie z tymi krostami i wrastajacymi wlosami, mimo ze kupilam zapisane przez dermatologa masci.
Trzeba sie leczyc, dziewczyny, jestem przykladadem, ze bagatelizowanie tej choroby jest po prostu bezsensowne. Mialam pare wloskow, ktore wyrywalam, z kazdym miesiacem pojawilo sie tych wlosow coraz wiecej ale kto by sie przejmowal. Doszly stany depresyjne, agresja, zdenerwowanie, placzliwosc.
Teraz jest lepiej. Wrocila dawna ja, wesola pozytywna dziewczyna.
Powodzenia! I jestem za tym aby sie leczyc nawet cale zycie, bo niestety tej choroby sie nie wyleczy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)