Forum Hirsutyzm Strona Główna FAQ Użytkownicy Szukaj Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj Rejestracja
Hirsutyzm
Forum poświęcone osobom zmagajacym sie z hirsutyzmem oraz wszystkim tym, którzy chcieliby im pomóc...
 Co to może być? PCOS czy nadnercza? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
karolina92
Zabłąkany/a



Dołączył: 06 Lis 2014
Posty: 4 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Pią 0:15, 07 Lis 2014 Powrót do góry

Mam 22 lata. W lutym zdecydowałam się w końcu pójść do endokrynologa, bo dokuczał mi mocny trądzik na brodzie (od wielu lat), nadmierne owłosienie (broda, klatka piersiowa, brzuch) oraz nieregularne miesiączki. Endokrynolog zleciła badania hormonalne i wizytę u ginekologa (moją pierwszą). Ginekolog miał potwierdzić lub wykluczyć PCOS ale nie udało się to gdyż USG miałam wykonywane przez powłoki brzuszne, bo jestem dziewicą. Jeden jajnik był w porządku a na jednym było kilka pęcherzyków, ale ginekolog nie był w stanie stwierdzić jak one się układają, a w PCOS mają charakterystyczne ułożenie. Oto wyniki badań od endokrynologa (robione w 4. dniu cyklu):
17-hydroksyprogesteron: 1,56 ng/ml (norma dla fazy folikularnej 0,2-1,3)
Glukoza 78 mg/dl
TSH 3 generacja 2,51 uIU/ml (0,27-4,20)
Prolaktyna 12,89 ng/ml (4,79-23,30)
Testosteron 0,27 ng/ml (0,048-0,481)
DHEA SO4 173,6 ug/dl (148-407)
insulina 4,8 uIU/ml (2,6-24,9)
androstendion 4,92 ng/ml (0,4-4,1)
SHBG 79,3 nmol/l (27,8-146)

Endokrynolog przepisała mi Yasminelle na obniżenie androstendionu. Po 5 opakowaniach obniżył się do 4,11 a norma była do 3,8. Miałam iść pod koniec sierpnia z tym wynikiem jednak pewne problemy sprawiły że nie mogłam się udać na wizytę. Teraz żałuję, bo jak zerknęłam na te wyniki to 17-OH miałam podwyższony, ale pani doktor albo tego nie zauważyła albo uznała za wynik prawidłowy. Wiem, że powiedziała, że nadnercza można na szczęście wykluczyć a stwierdziła to po badaniu DHEA SO4. Jednak teraz tak czytam, że wrodzony przerost nadnerczy powoduje podwyższony 17-OH. Zapisałam się na wizytę ale dopiero na styczeń był termin. Cały czas myślałam, że moje objawy wskazują na PCOS, ale boję się że to nadnercza i lekarka przeoczyła ten wynik. Co Wy o tym myślicie? Czy przy PCOS może być tak wysoki androstendion a testosteron w normie? Po odstawieniu tych tabletek dostałam okres w połowie sierpnia, później 21.09, a 10.10 pojawiło się kilkudniowe plamienie i od tego czasu nie miałam normalnej miesiączki. Czy to jeszcze skutek odstawienia tabletek?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
zalamana93
Ekspert



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 1762 Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta
PostWysłany: Pią 1:40, 07 Lis 2014 Powrót do góry

Witaj Smile
Generalnie to wygląda mniej więcej tak: fakt dziewictwa nie oznacza braku możliwości diagnostyki. Faktycznie USG przez powłoki brzuszne jest mniej dokładne niż dopochwowe, ale u dziewic bez problemu można zrobić USG transrektalne (przez odbyt- nie jest w żaden sposób jakoś bolesne), które jest tak samo dokładne, jak dopochwowe. Po drugie, obecnie odstąpiono już od poglądu, że by stwierdzić PCOS, pęcherzyki muszą być ułożone w łańcuch. Obecnie liczy się ich liczba (>12) i odpowiednie wymiary. Obecność pęcherzyków tylko na jednym jajniku nie wyklucza PCOS.

Brakuje Ci badania wolnego testosteronu (który pewno wyjdzie podwyższony) i jednoczesnej krzywej cukrowej i insulinowej. Sam poziom glukozy i insuliny na czczo nic nam nie mówi, bo w PCOS często są one wówczas w normie, a po obciążeniu insulina bywa podwyższona- hiperinsulinizm. Zresztą hiperinsulinizm właśnie stymuluje jajniki do produkcji androgenów, tj. np. androstendionu czy testosteronu.

Zasadniczo jesteś trochę błędnie leczona. Po pierwsze, powinnaś znaleźć dobrego ginekologa (znającego się m.in. na USG), który zajmie się leczeniem PCOS. Jeśli potwierdzi tę chorobę (a raczej wszystko na to wskazuje), to właśnie ginekolog powinien Cię prowadzić, endokrynolog nie jest tutaj potrzebny. Ba, wręcz widać tu niezbyt dobre postępowanie. Jeśli to faktycznie PCOS, to tabletki powinnaś brać non stop, branie ich kilka mies., a potem odstawianie po pierwsze niczego nie zmienia (po odstawieniu hormony znowu wzrosną), a po drugie tylko niepotrzebnie miesza w już zaburzonej gospodarce hormonalnej. Nie wiem czy czytałaś o PCOS- to jest choroba przewlekła, na całe życie i leki bierze się ciągle jeśli jest taka możliwość (tj. dopóki nie pojawiają się jakieś skutki uboczne, jak np. problemy z układem krążenia), odstawiając jedynie na okres ciąży.
Obecne problemy mogą być spowodowane i samą chorobą i odstawieniem tabletek.
Co do androstendionu- ten hormon lubi skakać, więc może być tak, że raz będzie sporo za wysoki, raz w normie. U Ciebie ten poziom nie jest jakoś bardzo wysoki Smile

Twoje wyniki wskazują na PCOS. To jest najczęstsza przyczyna zaburzeń hormonalnych u kobiet. 17- OHp.masz za niski jak na NK- WPN, poza tym takie podwyższenie jest jak najbardziej normalne w PCOS.

Na Twoim miejscu poszukałabym dobrego ginekologa. Skąd jesteś? Tutaj na forum pisałyśmy o polecanych lekarzach, może kogoś znajdziesz. Ideałem byłoby znalezienie ginekologa- endokrynologa, ale że o takiego trudno, to trzeba szukać dobrego ginekologa. Jeśli nie wiesz gdzie szukać, poszukaj lekarzy w Twoim regionie zajmujących się niepłodnością, oni zwykle są najbardziej rozeznani w temacie PCOS.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
karolina92
Zabłąkany/a



Dołączył: 06 Lis 2014
Posty: 4 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Sob 18:52, 08 Lis 2014 Powrót do góry

Czyli nawet jeśli badania byly w 4 dniu cyklu to 17- hydroksyprogesteron nie jest za wysoki? Bo norma jest do 1,3.
Moze dobrze by było zbadać jeszcze FSH i LH, bo gdzies czytałam że stosunek tych hormonów może potwierdzić lub wykluczyć PCOS.
I zastanawiam się jeszcze czy przy PCOS mialabym tylko kilka pęcherzyków na jednym jajniku skoro moje problemy z trądzikiem mam już od jakichś. 9 lat czyli od okresu dojrzewania.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
zalamana93
Ekspert



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 1762 Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta
PostWysłany: Sob 19:08, 08 Lis 2014 Powrót do góry

karolina92 napisał:
Czyli nawet jeśli badania byly w 4 dniu cyklu to 17- hydroksyprogesteron nie jest za wysoki? Bo norma jest do 1,3.
Moze dobrze by było zbadać jeszcze FSH i LH, bo gdzies czytałam że stosunek tych hormonów może potwierdzić lub wykluczyć PCOS.
I zastanawiam się jeszcze czy przy PCOS mialabym tylko kilka pęcherzyków na jednym jajniku skoro moje problemy z trądzikiem mam już od jakichś. 9 lat czyli od okresu dojrzewania.

Jest, ale niewiele. Przy schorzeniach nadnerczy, 17- OHp. jest znacznie za wysoki, a nie tak mało.
Możesz sprawdzić ten stosunek (LH i FSH powinno się zbadać w 3 d.c.), ale nie wiem czy jest sens. Ja nie miałam go sprawdzanego (albo inaczej: miałam wykonane badania w nieodpowiednim dniu cyklu), a moja ginekolog, która zajmuje się na co dzień leczeniem PCOS, stwierdziła, że obecnie nie przywiązuje się do niego jakiejś dużej wagi, ważniejszy jest stosunek testosteronu/ SHGB i ogólnie wyniki pozostałych hormonów.
Poszukaj dobrego gina. Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
karolina92
Zabłąkany/a



Dołączył: 06 Lis 2014
Posty: 4 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Pon 23:44, 10 Lis 2014 Powrót do góry

A czy jest możliwe, żeby przez odstawienie tych tabletek coś się mi rozregulowało z ilością moczu? bo teraz mam więcej moczu niż wypijam płynów a od września zaczęły mi się problemy, że moczu było za mało. Teraz właśnie na odwrót. Czy to może być coś z hormonami? Jak myślisz?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
zalamana93
Ekspert



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 1762 Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta
PostWysłany: Wto 11:42, 11 Lis 2014 Powrót do góry

Nie bardzo rozumiem Wink Masz więcej moczu, ale w sensie, że chodzisz często do toalety? Może to coś z pęcherzem? Możesz sobie sprawdzić czy wszystko ok wykonując badanie ogólne moczu.
Nie sądzę, żeby to było powiązane z hormonami.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
karolina92
Zabłąkany/a



Dołączył: 06 Lis 2014
Posty: 4 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Czw 1:30, 13 Lis 2014 Powrót do góry

Chodzi o to, że oddaję większe ilości moczu niż wypijam płynów. Wcześniej było na odwrót. Wtedy mogłam wypić dużo i moczu było tylko trochę, a teraz już po szklance sikam, i to więcej niż wypiłam.

A czy poziom DHEA SO4 nie jest trochę niski jak na mój wiek? Gdzieś czytałam, że on z wiekiem dopiero maleje, a ja mam go taki niezbyt wysoki poziom.

I jeszcze wcześniej zapomniałam napisać, że testosteron po zażyciu 5 opakowań tabletek wyniósł 0,32 a przed wynosił 0,27. Jest to norma, ale to chyba dziwne, że się podwyższył po tabletkach.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez karolina92 dnia Czw 16:06, 13 Lis 2014, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
wszytskosieposypalo
Zdesperowany/a



Dołączył: 25 Maj 2014
Posty: 71 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Pią 17:54, 28 Lis 2014 Powrót do góry

hej,
jestem i ja zostawiona samej sobie ze swoimi zaburzeniami...
leżałam na endokrynologii 3 dni by dowiedzieć sie, że nie wiadomo co mi jest/
kiedy pierwszy raz zrobiłam badania hormonalne na własną rękę wyszło mi strasznie wysokie DHEAS bo 710 przy normie do 340 oraz prolaktyna 56 przy normie do 29, testosteron 0,72 przy normie do 0.82 podajże , SGB też ok bo w połowie normy
położyli mnie w szpitalu i tu już wyniki zupełnie inne prolaktyna w normie , dheas spadło bo już powiększone o 50% nie o podnad 100 % (14.5 przy normie do 10), testosteron 0, 62 przy normie do 0, 82, 17 OH 1,53 (robione w 12 dc.),
wykonano też dobową zbiórkę moczu w celu zbadania zaburzen nadnerczy i wyszła ok, kortyzol ok
zawyżona tylko gluzkoza na czczo i DHEAS
na pytanie do lekarza , czy to PCOS lub WPN usłyszałam, że nic na to nie wskazuje...
zapytałam, czy olbrzymia nerwica z jaką sie zmagam może mi zaburzać hormony i powiedział, że tak bo DHEAS i prolaktyna są zależne od stresu, a testosteron (który mam w normie) nie.
moje jajniki nie mają też cech PCO, ale dostałam estrofen, duphaston i spironol i mam się tym truć bo kres życia Smile tylko skoro nie znaleziono choroby, to po co mam to przyjmować? nie wiem...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
zalamana93
Ekspert



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 1762 Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta
PostWysłany: Sob 1:47, 29 Lis 2014 Powrót do góry

wszytskosieposypalo napisał:
hej,
jestem i ja zostawiona samej sobie ze swoimi zaburzeniami...
leżałam na endokrynologii 3 dni by dowiedzieć sie, że nie wiadomo co mi jest/
kiedy pierwszy raz zrobiłam badania hormonalne na własną rękę wyszło mi strasznie wysokie DHEAS bo 710 przy normie do 340 oraz prolaktyna 56 przy normie do 29, testosteron 0,72 przy normie do 0.82 podajże , SGB też ok bo w połowie normy
położyli mnie w szpitalu i tu już wyniki zupełnie inne prolaktyna w normie , dheas spadło bo już powiększone o 50% nie o podnad 100 % (14.5 przy normie do 10), testosteron 0, 62 przy normie do 0, 82, 17 OH 1,53 (robione w 12 dc.),
wykonano też dobową zbiórkę moczu w celu zbadania zaburzen nadnerczy i wyszła ok, kortyzol ok
zawyżona tylko gluzkoza na czczo i DHEAS
na pytanie do lekarza , czy to PCOS lub WPN usłyszałam, że nic na to nie wskazuje...
zapytałam, czy olbrzymia nerwica z jaką sie zmagam może mi zaburzać hormony i powiedział, że tak bo DHEAS i prolaktyna są zależne od stresu, a testosteron (który mam w normie) nie.
moje jajniki nie mają też cech PCO, ale dostałam estrofen, duphaston i spironol i mam się tym truć bo kres życia Smile tylko skoro nie znaleziono choroby, to po co mam to przyjmować? nie wiem...

Miałaś wykonywane badanie testosteronu wolnego, krzywą insulinową? Masz jakieś inne objawy zaburzeń hormonalnych oprócz hirstyzmu (trądzik lub nieregularne miesiączki)?
Ja swoją diagnozę poznałam po ponad roku od wyjścia ze szpitala Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
wszytskosieposypalo
Zdesperowany/a



Dołączył: 25 Maj 2014
Posty: 71 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Sob 8:45, 29 Lis 2014 Powrót do góry

Wolny testosteron można chyba obliczy na podstawie testosteronu i shgbKrzywej insulinowej nie było i to badanie chyba sobie sama zafunduje. Co do zaburzeń to tak mam nadmierne owłosienie i lekko zwichrowane miesiączki, ale jak spokojnie i zdrowobzyje to przychodzą regularnie. Jak narazić mam kontrolę za dwa miesiące tylko mam wrażenie ze na polnej w poznaniu potrafią tylko usg zrobić. Choć kobiet z hirsutyzmem, zaburzeniami endokrynologifznymi leczy się tam nie mało.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez wszytskosieposypalo dnia Sob 8:52, 29 Lis 2014, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
zalamana93
Ekspert



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 1762 Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta
PostWysłany: Sob 11:28, 29 Lis 2014 Powrót do góry

wszytskosieposypalo napisał:
Wolny testosteron można chyba obliczy na podstawie testosteronu i shgbKrzywej insulinowej nie było i to badanie chyba sobie sama zafunduje. Co do zaburzeń to tak mam nadmierne owłosienie i lekko zwichrowane miesiączki, ale jak spokojnie i zdrowobzyje to przychodzą regularnie. Jak narazić mam kontrolę za dwa miesiące tylko mam wrażenie ze na polnej w poznaniu potrafią tylko usg zrobić. Choć kobiet z hirsutyzmem, zaburzeniami endokrynologifznymi leczy się tam nie mało.

Nie, wolny testosteron to osobne badanie. Piszę o nim, bo często całkowity wychodzi w normie (ja miałam np. dokładnie taki wynik jak Ty), a wolny podwyższony. T. wolny jest bardziej aktywnie biologicznie i to on wpływa w głównej mierze na objawy hiperandrogenizmu. Na podstawie testosteronu i SHGB wylicza się FAI- indeks wolnych androgenów.
Krzywą insulinową warto zrobić. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
wszytskosieposypalo
Zdesperowany/a



Dołączył: 25 Maj 2014
Posty: 71 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta
PostWysłany: Nie 16:49, 30 Lis 2014 Powrót do góry

dzięki załamana, ten wolny testo. sobie podaruje skoro profesor endokrynologii nie zalecil to nie bede już sama drążyc, to i tak nic nie wniesie jeżeli chodzi o powód zaburzeń...natomiast krzywą tak, jeśli to nie pcos, wpn, to może insulinooporność zaburza mi hormony


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)